Fysio van Blokland

Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie

Tegenwoordig kunt u ook zonder verwijsbriefje van de huisarts of specialist naar de fysiotherapeut. Dit noemen we Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie (DTF). U kunt natuurlijk altijd nog eerst een afspraak maken bij de huisarts, maar het hoeft in principe niet meer.

Het grote voordeel is dat u via DTF sneller bij uw fysiotherapeut terecht kan en dat u niet de moeite hoeft te nemen om eerst bij de huisarts langs te gaan als u zelf al goed weet dat u met uw klacht bij de fysiotherapeut terecht kan. Hierdoor kunt u direct beginnen met het werken aan herstel. Uw fysiotherapeut zal uw huisarts informeren over uw ontwikkeling, tenzij u aangeeft dat u dat niet wenst.

Als u besluit rechtstreeks naar de fysiotherapeut te gaan, dan wordt u eerst gescreend. Dat betekent dat u een aantal vragen wordt gesteld om vast te stellen dat u bij de fysiotherapeut aan het juiste adres bent. Zo niet, dan kan u bijvoorbeeld door worden gestuurd naar de huisarts of een andere hulpverlener.

Let op: als u fysiotherapie aan huis nodig heeft, of u een klacht heeft die onder lijst Borst* valt, dan heeft u wél een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig.

*Dit is een lijst die is samengesteld door het ministerie van volksgezondheid. Hierop staan aandoeningen die in aanmerking komen voor langdurige behandeling fysiotherapie.