Sportief wandelen

Sportief wandelen is een ideale activiteit voor een ieder die aan zijn of haar fitheid wil werken. Jong en oud, actief of inactief, supergezond, geblesseerd of met een chronische aandoening. Sportief wandelen is meer dan gewoon wandelen. U hoeft er geen moeilijke technieken voor te leren. Het enige wat u nodig heeft zijn schoenen en geschikte kleding. U draagt bij voorkeur kleding dat gemakkelijk en comfortabel zit. Bij regenval volstaat een regenpak en een hoofddeksel ter bescherming. Bij zeer extreme weersomstandigheden wordt er niet getraind. Dit kan zijn bij ijzel of bij hevige regenval dat gepaard gaat met veel wind.
 
Sportief wandelen is voor iedereen geschikt om de conditie te verbeteren. Het is heel eenvoudig. Wandelen in een gevarieerd tempo met vrije armbewegingen. U stapt flink door, maar raakt niet buiten adem en forceert niets. Tijdens de training worden intensieve wandeloefeningen ingebouwd. Daardoor kan sportief wandelen net zo pittig zijn als een stuk hardlopen.
 
Een training sportief wandelen duurt een uur en bestaat meestal uit een warming-up, een stuk stevig doorwandelen, loopoefeningen, tempowisselingen en uitlopen. U krijgt tijdens de training technische aanwijzingen en u leert uw eigen grenzen te herkennen en erkennen. En natuurlijk is het behalve inspannend ook gezellig, er is altijd tijd voor een praatje.
Eventueel kunt u tijdens het wandelen gebruik maken van nordic walking stokken. Dit zou bijvoorbeeld bij balansproblemen een goede ondersteuning kunnen vormen, en als u al gewend bent om met nordic walking stokken te lopen en dit graag wilt doorzetten is dit mogelijk.
 
Cursus
 
In de cursus kunt u kennis maken met sportief wandelen en de technieken leren in negen bijeenkomsten. Na de cursus kan het wandelen voortgezet worden in een groepje met een vrijwilliger die als contactpersoon fungeert. De contactpersoon houdt met Fysio van Blokland contact en helpt bij vragen, regelt indien nodig extra trainingen en helpt bij het doorstromen van nieuwe deelnemers vanuit de cursus.
 
Eén van de voordelen dat u begeleid wordt door een fysiotherapeut, is dat er goed wordt gekeken naar uw mogelijkheden in relatie tot uw gezondheid. U krijgt waar nodig specifieke adviezen, zodat het sportief wandelen goed is voor uw individuele gezondheid. Verder zult u bijvoorbeeld niet in een groepje worden geplaatst waarbij het tempo gemiddeld boven uw mogelijkheden ligt.
 
Er is onderscheid tussen groepjes met een laag, gemiddeld en fors tempo, zodat u met een groepje op pad gaat waarbij de wandelsnelheid ongeveer bij de uwe past.
 
De cursus sportief wandelen bestaat uit negen bijeenkomsten van een uur, met minimaal vijf en maximaal acht deelnemers. De training wordt verzorgd door psychosomatisch fysiotherapeut - en tevens sportief wandel trainer - Hester van Blokland.